Motii sunt...mai cu mot

  • vineri, 8 ianuarie 2010
  • Scris de FB Ronnie
  • Etichete:

Pana azi, ignoranta de mine, habar nu aveam ca exista o Lege a Motilor (Legea 33/1996). Azi am citit o stire in care am aflat despre aceasta lege si despre ce prevede ea - si simt nevoia sa-mi exprim parerea legata de aceasta chestiune.

Totul a pornit de la articolul din Observatorul de Arad, in care un mot - prelucrator artizanal in lemn - se plangea de faptul ca este hartuit de catre autoritatile aradene. Desi poseda conform legii mai sus amintite, Carnetul de Mot, acestuia i-a fost confiscata marfa in doua randuri, odata de catre Garda Financiara si a doua oara de catre Politia Comunitara. Motivul, conform autoritatilor, a fost acela ca respectivul mot comercializa produse in fata la magazinul Ziridava, nu in locuri special amenajate. Motul, in schimb, sustine ca are acest drept. Intr-adevar, Legea 33/1996 spune la Art.5: "Titularii legitimatiei pot valorifica produsele prelucrate din lemn la tirguri, piete, oboare, precum si in orice localitate din tara, fiind scutiti de orice taxa.", deci cel putin aici inteleg ca autoritatile au dreptate. In plus, ei primesc 10 pana la 15 metri cubi de material lemnos pentru prelucrarea si valorificarea acestuia. Ba familiile pana la 35 de ani mai primesc si material lemnos pentru costructia de case.

Dar dincolo de acest caz, in general, mie legea asta nu-mi miroase bine. Nu mi se pare normal ca o anumita categorie de oameni sa aiba privilegii. Indiferent despre ce categorie vorbim. Totusi, nu ma refer la oamenii cu handicap, acestia fiind, in opinia mea, singura categorie care trebuie aparata de legi specifice. Fie ca vorbim de moti, de tigani, de saracii din fundul Moldovei, de lipoveni...atata timp cat sunt sanatosi si pot munci, la fel ca noi toti ceilalti, de ce sa le acordam privilegii?

Dar, totusi, de unde si pana unde ne-am pricopsit cu o asemenea lege? Se cheama discriminare pozitiva si a fost propusa in Parlament de un PUNR-ist, Costica Ciurtin, in 1996. Legea asta a existat si in perioada interbelica, initiata de Ionel Bratianu, iar taranistii au votat masiv in 1996 pentru ca legea sa treaca prin Parlament pe baza acestui fapt. Ciurtin declara in 1996: "Nu este vorba de crearea unor privilegii pentru locuitorii acestei zone a Munţilor Apuseni, în general, din cele 5 judeţe, ci este vorba de repunerea lor în drepturi". Ha? Asta e intradevar un argument forte. Pai, hai sa ne gandim putin, in aceeasi ordine de idei, la bietii capi comunisti care s-au imbogatit imediat dupa 1945. Sa ne fie mila de ei si sa ii "repunem in drepturi"?


Nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu motii, nici cu alta categorie de oameni, dar totusi legea asta nu mi se pare corecta. Nu ca altele ar fi prea corecte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu