Cartea de Vineri - Cartile copilariei: Ciresarii

Pentru astazi va propun sa va aduceti aminte (aceia dintre voi care sunteti mai batrani, mai "in varsta") de cartile copilariei, cartile care v-au fascinat si v-au inflacarat imaginatia si ale caror eroi v-au tinut cu sufletul la gura.

Vorbesc, in acest caz, de Ciresarii, seria de cinci carti ale lui Constantin Chirita. Eu le-am citit in vacanta dintre clasa a opta si liceu si efectiv mi-au dat lacrimile cand am terminat de citit ultimul volum. Speram ca aventurile celor sapte prieteni sa nu se termine niciodata.



Asadar, seria Ciresarii, cu cele cinci volume (Cavalerii florii de cires, Castelul fetei in alb, Roata norocului, Aripi de zapada si Drum bun, Ciresarii) ne prezinta o lume plina de aventuri, in care cei sapte eroi: Victor, Ionel, Dan, Maria, Ursu, Lucia si Tic se intrec care mai de care sa devina preferatul cititorului, uimind prin inteligenta, calmul, maturitatea dar si ghidusia de care dau dovada pe parcursul povestirii. Actiunea e plasata in lumea reala - Romania anilor '50-60 (fara a fi insa o serie de carti ce promoveaza comunismul), care prin aventurile eroilor devine o lume fantastica, plina de mister si de neprevazut.


Mai jos aveti sumarul celor cinci volume:

1. Cavalerii florii de cires: Dan,Victor, Ionel, Maria, Lucia, Ursu si Tic sunt ciresarii. Ei isi fac planuri pentru a pleca intr-o expeditie stintifica la Pestera Neagra. Aceasta pestera nu a fost explorata pana acum. Insa Tic nu poate pleca in expeditia stintifica deoarece tatal lui nu-l lasa, astfel incat copilul apeleaza la paznicul scolii, mos Timofte. Acesta il convinge pe tatal lui Tic sa-l lase in expeditie. Tic se hotaraste sa le faca o surpriza prietenilor sai, ciresarii intalnindu-se cu ei pe drum. Peste cateva zile ciresarii isi fac bagajele si pleaca spre Pestera Neagra. Tic isi ia cainele si pleaca si el imediat pe urma ciresarilor.


2. Castelul fetei in alb: Castelul fetei în alb este cel de al doilea volum din seria "Cireşarii" a lui Constantin Chiriţă. Laura este o fata nou venita in orasel care vrea sa se imprieteneasca cu renumitii Ciresari. Din pacate bunica ei ii interzice acest lucru asa ca Laura porneste singura catre castelul ei, Castelul celor doua cruci. Ea ajunge la castel, dar este capturata si facuta prizoniera in castel. Ea le trimite un bilet Ciresarilor care urmeaza un curs foarte incalcit. In bilet fata descrie aproape toate incaperile, dar din pacate omite sa descrie concret locul in care se afla. Ciresarii primesc in cele din urma mesajul, iar Tic porneste pe urmele primului mesager.


3. Roata norocului: Este din nou vacanta de vara. Toti copiii sunt fericiti fiindca vacanta mare a sosit. Fiecare ciresar este la casa lui. Verisoara lui Dan, Ioana i-a invitat pe ciresari sa-si petreaca vacanta la bunica ei. Singurul bucuros de acesta propunere era Tic. Ceilalti ciresari nici nu voiau sa auda de aceasta propunere.
Maria trebuie sa vina si ea la bunica Ioanei deoarece nu poate sa-l lase singur pe fratiorul ei, Tic, intr-un oras strain fiindca baiatul se poate pierde sau i se poate intampla ceva. Cei trei ciresari impreuna cu verisoara lui Dan, Ioana au plecat spre orasul „D” care era foarte renumit pentru balciul sau care se tine o data pe an. Acolo, ciresarii vor trai o noua aventura.

4. Aripi de zapada: Vestiţii Cireşari sunt în vacanţa de iarnă într-o tabără la munte. Ceilalţi copii nu şi-au dat seama decât târziu, iar atunci, Cireşarii au fost nevoiţi să fugă. Au vrut să viziteze oraşul, însă o groaznică furtună de zăpadă i-a prins pe drum. Au tot mers până ce au dat de o cabană: Casa Iulia, crezută de ei Coştila. În apropierea ei se afla cabana Izvoarele, unde doi dintre Cireşari au cerut ajutor. Au primit patru saltele pentru foc. Tic a fugit şi a furat mâncare din cabana Izvoarele.

5. Drum bun, Ciresarii: Vacanta de vara este pe sfarsite. In afara de Ionel, toti ciresarii se afla in orasul lor natal. Ionel isi petrece sfarsitul de vacanta impreuna cu parintii lui la Marea Neagra. Acolo el a intalnit un om batran pe nume mos Eftimie care i-a istorisit multe intamplari despre pescari. Cel mai mult l-a fascinat pe Ionel intamplarea despre niste pescari pe care i-a prins o vijelie in mijlocul marii si care au naufragiat intr-un banc de nisip in apropierea malului. Baiatul a mai aflat ca un supravietuitor al acelei tragedii traieste si acum in Delta Dunarii.

Restul il veti afla citind cartile. Lectura placuta!

Puteti descarca cartile Ciresarii in format .pdf de la sectiunea "Fisierele mele" din josul acestei pagini.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu