Filmul Avatar cauzeaza depresie?

Dupa ce azi am citit o stire conform careia o studenta de 24 de ani din Cluj s-a sinucis (cititi stirea respectiva aici) dupa ce vizionarea filmului Avatar ar fi adancit-o si mai tare in depresia in care cazuse ca urmare a despartirii de iubitul ei, am inceput sa aud tot felul de stiri legate de faptul ca multi dintre cei care au vizionat filmul Avatar au cazut intr-un fel de depresie "post-Avatar", unele cazuri extreme ducand chiar pana la ganduri de sinucidere sau chiar punerea in fapta a acestor ganduri.

Conform CNN, fani ai acestui film au invadat forumurile de pe Internet plangandu-se de faptul ca nu pot trai in lumea imaginata de James Cameron, avand dificultati in a discerne adevarul de fictiune is suferind de o puternica depresie. Multi dintre acestia au ganduri de sinucidere din cauza ca nu pot vizita planeta Pandora, locul unde se desfasoara actiunea filmului. Nu mai putin de doua mii de raspunsuri au fost postate pe site-ul Avatar Forums la sectiunea : "Modalitati de a face suportabila depresia cauzata de faptul ca visul de a ajunge pe Pandora e intangibil". Stacy Kaiser, psihoterapeut american interpelat de CNN, afirma ca oamenii cad in astfel de depresii ca urmare a faptului ca propriile lor vieti nu se ridica la nivelul fanteziei si frumusetii din Avatar.

Cred totusi ca se exagereaza cu astfel de stiri si ca presa pune prea repede egal  intre doua fapte sau evenimente, afirmand cu tarie existenta unei relatii de cauzalitate intre cele doua. Astfel de cazuri nu sunt usor de analizat, cu atat mai putin de explicat in doua-trei vorbe. Dar se vede din nou aceasta tendinta a presei de a face din tantar armasar si de a da stiri alarmiste pentru a creste cota unui film.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu