Curiozitati - Pietrele migratoare

  • luni, 11 ianuarie 2010
  • Scris de FB Ronnie
  • Etichete:

Pietrele migratoare din Death Valley constituie un fenomen de neexplicat, subiect al unor cercetari asiduue si al unor intrebari ramase inca fara raspuns. In aceasta zona exista niste pietre care "aluneca" de-a lungul unei vai fara inclinatie, fara a fi miscate de oameni sau animale, impinse de o forta misterioasa si lasand in urma carari serpuite.



Numit si fenomenul pietrelor navigatoare, acesta este un fenomen geologic intalnit in preajma plajei Racetrack din Death Valley, California - SUA. Fortele din spatele acestor miscari au ramas necunoscute pana azi, desi au fost studiate inca din 1948, desi au avut loc unele speculatii in privinta originii miscarilor.



Ceea ce este mai interesant e faptul ca pietrele se misca in toate directiile posibile, lasand in urma lungi urme ale trecerii lor, sub forma unor santuri imprimate in pamantul moale. Unele pietre calatoresc cate cinci ani la rand, altele doar cate trei. Totusi, viteza cu care acestea se misca nu este cunoscuta deoarece nimeni nu a fost martor al acestor miscari. Cercetatorii observa pur si simplu faptul ca o piatra nu mai este unde era cu putin timp in urma.



Uneori pietrele se rostogolesc expunandu-si alte parti vederii, desi majoritatea aluneca pe aceeasi parte tot timpul. In plus, aceste pietre pot sa isi schimbe brusc directia, lasand urme cu adevarat stranii. Ele pot vira spre sanga sau spre dreapta sau pot chiar sa se intoarca spre locul de origine.



O incercare de a explica acest fenomen a fost facuta de catre unii geologi care au ajuns la conlcuzia ca puterea din spatele acestei miscari ar fi vantul, care practic impinge pietrele, acestea alunecand prin malul moale si umed, ajutate de mici picaturi inghetate de apa care se gasesc pe fundul pietrelor. Totusi, aceasta explicatie nu este totalmente acceptata, unii cercetatori afirmand ca miscarea are loc si vara, cand piatra si pamantul pe care aluneca sunt uscate. In plus, unele pietre cantaresc cat greutatea unui om, ceea ce ar fi foarte dificil de urnit din loc doar cu ajutorul vantului.



Dar ciudatenia fenomenului nu se opreste aici. Incercand sa explice miscarea pietrelor din Death Valley niste cercetatori au facut un experiment (studiul a durat 7 ani, incepant cu 1972). Au construit un tarc cu intentia de a studia miscarile unei pietre. In iarna urmatoare aceasta piatra a iesit pur si simplu din tarc. Apoi au pus in tarc alte doua pietre, de marime si forma asemanatoare. Peste cinci ani o piatra din cele doua a inceput sa se miste in directia in care "plecase" prima piatra din studiu insa cealalata piatra a ramas pe loc pe toata durata studiului.



Pe perioada celor sapte ani in care s-a desfasurat cercetarea sus-amintita, unele pietre monitorizate nu s-au miscat din loc, altele traversand in schimb distante de pana la 262 metri. Cea mai grea dintre pietrele care au miscat cantarea 36 de kilograme.  Un bloc de piatra de aprox 320 kilograme monitorizat in aceasta perioada - numit de catre cercetatori Karen - nu a miscat in toti cei sapte ani. Totusi, ani mai tarziu (prin 1993) Karen a disparut. Posibilitatea de a fi furata de catre oameni a fost respinsa, deoarece nu s-au gasit urme care sa dovedeasca asta. Curios, Karen a fost "regasita" in 1996 la distanta de 800 de metri de locul initial, in afara plajei studiate.

Studiile continua iar cercetatorii inca incearca sa explice acest ciudat fenomen.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu