Imprimanta 3d - Viitorul suna bine

  • luni, 18 ianuarie 2010
  • Scris de FB Ronnie
  • Etichete:

Cu intarziere de vreo 2 ani, azi am aflat si eu ca exista imprimante care "printeaza" obiecte tridimensionale. Sincer, asa ceva pare mai degraba SF decat realitate. Există mai multe companii şi branduri care produc deja imprimantele 3D. Acestea folosesc o tehnologie bazată pe imprimarea unor straturi foarte subţiri, care printate unul peste altul, ajung să formeze obiectul al cărui design a fost mai întâi creat în programe de proiectare 3D. Imprimanta 3D crează obiecte cu o acurateţe foarte mare, tocmai datorită acestor straturi fine. Se pot crea forme geometrice complexe, elemente ale unui produs, texte în relief sau chiar obiecte întregi.





Tehnologia a apărut acum 20 de ani în Valencia – California şi de atunci a fost dezvoltată, până când s-a ajuns la comercializarea imprimantelor către publicul larg. Pretul porneste de la 12 mii de dolari si merge binisor catre 50 de mii. Imprimanta digitală este o inovaţie tehnologică majoră, care va genera de acum înainte multe alte dezvoltări atât în designul de produs cât şi în orice alt domeniu, mai ales la nivel industrial. Cartuşul acestor imprimante conţine în loc de tuş un material de modelare, un fel de pastă care se întăreşte şi devine solidă. Sunt şi imprimante care folosesc foi de plastic care sunt lipite una peste alta pentru a forma obiectul dorit. La fel, exista imprimante care folosesc topuri de hartie normala, lipici si niste cutite care taie hartia in forma dorita.




Imaginati-va numai cate ai putea face cu o astfel de imprimanta. Pacat ca preturile sunt destul de piperate, dar daca as avea banii astia (poate totusi castig la loto un milion de euro), imprimanta 3d ar fi sigur pe lista de cumparaturi.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu