1990 inceputul capitalismului in Romania

  • marți, 20 aprilie 2010
  • Scris de ZumiElla

Un parlamentar spunea cum a luat fiinta capitalismul in Romania.
Prin 1990 locuia in provincie si stie cum au inceput afacerile prin sudul tarii. A vazut cum oamenii duceau la turci la vanzare tot ce puteau fura din intreprinderi. Autocarele erau pline cu tot ce reusea sa fure romanul intreprinzator de la locul de munca.
La intoarcere aduceau marfa turceasca, era in floare comertul cu blugi turcesti.
Asa a fost si in zona noastra in vest. Micul comert era in floare. Se pleca in vecini cu marfa furata din intreprinderi si se reintorceau cu marfa proprietate. Astfel s-au nascut micii intreprinzatori, din furtul din intreprinderi.
Dar totusi acesti mici gainari care furau cu geanta, erau nimic pe langa cei care aveau cate o functie in cadrul intreprinderilor. Astia furau cu camionul.
Si iaca asa s-au nascut patronii. Au furat din intreprinderile de stat, si au vandut prin vecini [Turcia, Ungaria, Yugoslavia, etc].
Vreti exemple, sa zicem GEMI. Cred ca cei care au lucrat in CPL isi aduc aminte de mobila tapitata carata cu masina in Ungaria. A, nu a fost furata, doar ca banii aceia au stat la baza privatizarii. Mobila vanduta prin vecini si utilajele scoase din inventarul intreprinderii. Si asa a luat fiinta intreprinderea privata, asa au ajuns niste indivizi sa se imbogateasca si sa se dea mari oameni de afaceri, capitalisti.
Si-au construit vile, si-au cumparat masini luxoase, traiesc pe picior mare, au conturi in banci, intr-un cuvant sant miliardari.
Dar toate aceste afaceri, toti acesti capitalisti, au la baza jaful.
Au jefuit intreprinderile in care au avut o functie, au jefuit poporul roman.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu