Romanii si gunoiul

Romanii au o relatie speciala cu gunoiul - si, evident, cu lada de gunoi.

Dincolo de idealul colectarii selective, a reciclarii si - de ce nu - a bunului simt, romanii au o relatie cel putin ciudata cu gunoiul. Nu vreau sa vorbesc despre aceia care isi castiga existenta (nu se poate numi viata in adevaratul sens al cuvantului) cautand prin tot felul de gunoaie. Acela e cazul cel mai trist posibil si implicatiile sau cauzele sunt mult prea complexe pentru a le analiza in acest articol. Vreau, in schimb, sa va vorbesc despre aceia care pretind ca sunt oameni civilizati.

De cand s-au introdus in Arad pubelele "ecologice" pe langa blocuri (chestiile alea mari, urate si gri, cu capac) si s-a  spus ca fiecare bloc are pubela lui de gunoi, a aparut o specie noua si agresiva de baba (baba = femeie pensionara care nu are ce lucra, se plictiseste si priveste toata ziua pe fereastra), respectiv baba protectoare a lazii de gunoi. Ceea ce nu stie aceasta baba e ca nu toate blocurile au o pubela proprie, unele blocuri fiind comasate la o singura lada de gunoi.

Ei bine, baba asta, daca te vede ca te apropii de lada de gunoi cu intentia vadita de a arunca punga pe care o tii in mana (si stie ca nu locuiesti cu ea in bloc) se transforma intr-o adevarata harpie. Incepe sa strige in gura mare, sa o auda cati mai multi vecini, ca nu ai ce cauta la lada "lor" de gunoi si ca nu ai decat sa te duci la lada "voastra" de gunoi. Interesant e faptul ca nu are nimic cu cei care cauta in gunoi, nu indrazneste sa strige la ei, ci numai cu ceilalti. Imposibil sa o convingi pe baba ca si tu ai dreptul (ca doar platesti 60 lei pe an) sa arunci acolo gunoiul. Nu vei reusi sa o faci sa taca. Dimpotriva, urletele ei vor atrage la fereastra si alte babe care vor incepe sa vocifereze impotriva impertinentei tinerilor, a nesimtirii vecinilor care lasa gunoiul unde nu trebuie...Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci e sa arunci repede punga de gunoi si sa fugi, urmat de tipetele furioase ale babei protectoare a lazii de gunoi. In cazuri extreme, o astfel de baba e in stare sa iasa din apartament, sa mearga si sa scoata din lada punga pe care tocmai ai aruncat-o si sa ti-o planteze in fata blocului, sa te inveti minte. Nu glumesc, am vazut o astfel de intamplare. O astfel de baba locuieste la blocul 116 din Micalaca.

Dar mai exista si alte feluri de romani care stau prost la capitolul "bun simt" in ceea ce priveste gunoiul. Sunt aceia care arunca pe geam tot felul de gunoaie. Nu conteaza ca stau la etajul 6 sau la parter, ca ferestrele lor dau spre maidan sau spre bulevard. Nu se sinchesesc sa arunce pe geam, de la banala guma de ros bine mestecata la prezervative folosite. Nu ii intereseaza ca in momentul acela se poate gasi cineva sub geamurile lor. Nu ii intereseaza de aspectul locului, sau de mirosurile pe care le provoaca.

Bunaoara, pe strada Prieteniei din Arad (ce nume potrivit), la blocurile 114-115, undeva la etajul 1, exista un cuplu de oameni certati cu lada de gunoi. Ei pur si simplu arunca pe fereastra toate resturile menajere, cu tupeu si nerusinare, fara a tine seama de disconfortul celor din jur. Daca treci prin zona trebuie sa fii foarte atent sa nu iti cada mizeria in cap. Oamenii astia (daca ii putem numi asa) arunca inclusiv ciorba din oala afara pe geam. In fata ferestrelor lor exista o tufa ceva mai inalta ale carei ramurele sunt pline de mizerii - parca ar fi un brad impodobit de Craciun, cu deosebirea ca tufa asta e de-a dreptul scarboasa.

Despre cei care, aflati la doar 2 metri de o lada de gunoi, arunca mizeria pe strada nici nu mai are rost sa vorbesc. Sunt prea multi si prea nesimtiti. Inteleg ca nici autoritatile locale nu ajuta prea mult in acest sens (poti merge uneori un kilometru fara a gasi o pubela) dar asta nu ne da dreptul sa aruncam gunoiul pe strada. Oare chiar ne doare mana daca ducem ambalajul acela inca 10 minute? Sau servetelul? Sunt chiar asa de grele incat nu putem astepta pana gasim o lada de gunoi? Nu o data le-am atras unora atentia ca au aruncat ceva pe jos si cosul de gunoi era la doi pasi de ei. S-au uitat la mine ca la ceva extraterestru venit sa le tulbure linistea. In fine, uneori am impresia ca vorbesc in punga.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu