De ce nu ne revoltam?

  • duminică, 29 noiembrie 2009
  • Scris de FB Ronnie
  • Etichete: ,

De ce tacem chiar si atunci cand avem ceva de spus?


Cred ca e o boala veche a romanilor, aceea de a nu dori sa iasa in fata. Luati, de exemplu, o sedinta la o asociatie de locatari. La inceput vorbeste doar administratorul sau presedintele de bloc, care vin cu oarecare propuneri (de obicei le trebuie bani), propuneri nu tocmai pe placul majoritatii. Veti vedea ca de cele mai multe ori oamenii se codesc sa protesteze. Chiar daca sunt multi care nu sunt de acord cu propunerea facuta, vor comenta intre ei, in mici bisericute, vor mormai in barba sau vor da dezaprobator din cap. Abia in momentul in care cineva va indrazni sa deschida gura si sa protesteze vor sari si ceilalti cu nemultumirile lor.

Dar ce te faci atunci cand nimeni nu are curajul (sau tupeul) sa deschida gura? De ce sa nu fii tu primul care vorbeste, care are alta parere? Problema e ca daca nu protestezi atunci cand ai ocazia iti va parea rau mai tarziu, dar va fi prea tarziu. Nu mai bine ti-ai spune parerea, in mod civilizat, atunci cand se poate? Sau ne e atat de frica de o confruntare de idei, de pareri? Cred ca astea sunt inca ramasite ale comunismului, atunci cand nu aveai voie sa fii sau sa gandesti diferit. Si sper ca generatiille care vin nu vor mai suferi de aceasta boala.

Dar, totusi, de ce ne implicam atat de putin in ce se petrece in jurul nostru? De ce nu o apostrofam pe tanti care arunca mizerie pe strada, la doi pasi de cosul de gunoi? De ce inghitim nesimtirea altora fara sa le atragem atentia?

Ati vazut multi care isi plimba cainele pe strada si acesta isi face nevoile pe unde apuca. De ce nu le atragem atentia acestor oameni. Pun pariu ca daca nu am tacea in aceste cazuri incet-incet am deveni mai civilizati. S-ar rusina si ei in cele din urma daca trecatorii le-ar zice ca sunt nesimtiti. Dar despre parintii care isi pun plozii sa isi faca nevoile pe trotuar, de aceia ce ziceti? Daca le atragi atentia ca nu e frumos vor spune "Lasa, dom'le, ca e copil, nu se poate tine". Se vor uita la tine cu o privire reprobabila si nu vor invata nimic din asta.

Dar hai sa fim seriosi. Chiar ne place mizeria in care traim? Atunci de ce dracu nu facem ceva?

De ce nu ne revoltam atunci cand avem un motiv?
De ce nu ne implicam mai mult in viata noastra?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu