Cartea de Vineri - Leonardo

Pentru weekendul acesta va propun cartea lui Michael White - Leonardo

In aceasta carte biografica Michael White pune accentul mai mult pe Leonardo - omul de stiinta, decat pe Leonardo - pictorul. Aceasta nu inseamna ca partea artistica a celebrului renascentist italian este complet ignorata, dimpotriva. Tocmai aceste talente ingemanate sunt surprinse de catre autor: din arta lui Leonardo transpare formatia sa ca om de stiinta, aflat in cautarea perfectiunii formelor si adevarurilor naturii.



Toate aspectele vietii lui Leonardo da Vinci sunt prezentate: putinele informatii despre copilaria sa, despre parintii care i-au dat viata; ucenicia pe langa mari artisti florentini; sexualitatea, sau mai bine zis homosexualitatea lui Leonardo; dar mai ales creatia si gandirea sa stiintifica.

Plurivalenta realizarilor sale nu a putut fi egalata de nimeni pina astazi si, cu siguranta, nu va putea fi atinsa prea curind de o minte omeneasca. Uluitoare proiecte si schite tehnice (aeroplanul, elicopterul, submarinul, tancul) par neverosimile pentru epoca in care au fost concepute. Este incredibil ca intr-o singura viata sa fie abordate la un nivel inalt domenii atit de diferite (pictura, scultura, arhitectura, optica, anatomie, astronomie, geologie, tehnica etc.). 

Creatiile lui Leonardo, multe pierdute pentru noi, uimesc si astazi prin conceptia si viziunea care le-a creat. Daca privim astazi schitele din codexurile lui Leonardo nu se poate sa nu ramanem uimiti de talentul acestuia, de imaginatia si inteligenta de care a dat dovada, fapt care il pune azi in fata altor mari oameni ai Renasterii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu