Traditii........

  • joi, 11 februarie 2010
  • Scris de ZumiElla

Am sa scriu despre 2 traditii, vanatoarea si haiducia, ambele la mare cinste la romani, proslavite in cantece si balade.
Vanatoarea era pe vremuri socotita o necesitate. Din vanat traiau oamenii pe vremuri. Respectau o lege nescrisa, vanau doar cat era necesar pentru hrana. A trecut anii sute de ani, padurile au ajuns in proprietatea boierilor, a baronilor, a bisericilor sau a regelui. Cei care vanau prin aceste paduri se numeau braconieri, vanau fara acordul proprietarilor. Si asta a devenit o traditie, sa braconezi. Imi amintesc de povestile pe care ni le spunea tata. Cand era el copil mergea cu bunicul meu la braconaj in padurea Ceala. Prindeau un mistret sau o caprioara si o imparteau la cateva familii. Se intampla prin anii '30. Si au mai trecut niste ani, cei care au braconat inainte de epoca comunista au fost socotiti niste eroi ca au indraznit sa vaneze pe proprietatea bogatanilor. In epoca comunista vanatoarea era pentru mai marii zilei. Mai vanau unii dar cei mai multi erau tot braconieri, doar ca acum erau numiti infractori. Gata cu eroismul s-a schimbat regimul, nu aveai voie sa spui ca vrei sa-ti hranesti familia. Si iarasi au mai trecut niste ani a disparut comunismul acum e democratie. Vanatoarea e sport nu o necesitate, nu un mijloc de a-ti asigura traiul. Celebrele vanatori ale lui Tiriac care aduna atatia milionari care se distreaza ucigand niste animale. Ucid din distractie, ucid fiindca au bani, ucid din placere. Inteleg sa vanezi ca sa te hranesti dar nu-i inteleg pe acei dintre noi care vaneaza doar fiindca pot si au bani. Si iarasi ajungem la braconieri care nu-si permit sa dea mii de euro pentru un mistret. Asa ca braconajul devenit traditie merge mai departe chiar daca unii fac puscarie. Braconajul e traditie!
Pintea haiducul, Iancu Jianu, Avram Iancu, etc, au ajuns eroi nationali au ajuns sa se scrie balade despre ei sa fie cantati in cantece. Petru care fapte? Erau haiduci, adica atacau la drumul mare pe bogatani le furau banii iar daca se impotriveau le taiau gatul. A nu, nu erau talhari erau haiduci. Care e diferenta dintre un haiduc si un talhar la drumul mare ca eu nu reusesc sa inteleg? Cum facem diferenta cine e erou si cine e infractor? Saracul care nu mai avea nimic se ducea in padure si se facea haiduc si ataca la drumul mare si fura si ucidea. Dar e la mare cinste e haiduc. Sarim peste epoca comunista si ajungem in democratia noastra in care au reaparut haiducii sau talharii sau cum vrem sa le zicem. Haiducii din zilele noastre nu mai ataca la drumul mare, nu, ei ataca bancile, ataca casele de schimb valutar acolo sant banii. Auzi zilnic ca a mai fost atacata o banca sau o casa de schimb valutar sau o casa de amanet. Cum ii numim pe acesti indivizi, ei ce sant haiduci sau talhari. Prin traditia noastra haiducul era la mare cinste chiar daca comitea niste fapte reprobabile ca talharia sau omorul. Saracia care sileste pe multi sa nu mai tina seama de nici o lege ajuta la inmultirea talharilor sau haiducilor ca nici nu mai stiu cum sa le spun. Nu sant de acord cu talharia de nici un fel ca se numeste haiducie sau talharie.
Unele dintre traditiile noastre stau la baza atator faradelegi? Traditiile ii incurajeaza pe unii in faptele pe care le comit? Traditiile sau saracia sau incultura grea intrebare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu