Legea pensiei

  • vineri, 26 februarie 2010
  • Scris de ZumiElla

Noua lege a pensiei care v-a intra in vigoare din 2011 v-a avea cateva modificari.
Modificarea care afecteaza cel mai mult e acel procentaj de 45% cu cat va fi diminuata pensia celor ce se vor pensiona anticipat.
Cunosc o persoana care a lucrat toata viata in croitorie. A lucrat in croitorie de comanda. Incet, incet au disparut acele ateliere de comanda si omul nostru a fost nevoit sa-si schimbe meseria. In ultima perioada a fost paznic la o firma. Actual este somer, atat a mai facut firma pentru el. Omul are o anumita varsta si se stie bine ca sansele de a se angaja la terminarea somajului sant egale cu zero. Singura lui sansa de supravietuire este pensionarea anticipata.
Aici incep problemele, de la anticipata. Omul a lucrat in croitorie unde se stie ca salariile erau si sant si in prezent mici. Are vechime in munca de 38 de ani, dar avand un salar mic punctajul obtinut v-a fi mic. Pensia v-a fi mica dupa calculele lui v-a ajunge la o pensie in jur de 700 de lei.
Stiti cu cata pensie va ramane omul acesta dupa diminuare, cu 385 de lei. Dar sa spunem ca totusi pensia lui va fi de 800 de lei, o pensie medie dupa calculele guvernantilor nostri. Facand un calcul daca pensia este 800 de lei dupa diminuare omul va trebui sa traiasca dintr-o pensie de 440 de lei, cu atat ramane dupa diminuare.
Si acuma ajung la adevarata problema cea care ma doare pe mine cel mai tare. Cred ca nu numai pe mine ma doare asta, ci pe toti cei care au lucrat 30-35 sau 40 de ani. Cei care ajung la o varsta la care nu-i mai angajeaza nimeni si sant nevoiti sa se pensioneze anticipat.
Omul nostru v-a lua o pensie de 440 de lei in cazul cel mai fericit, atentie asta dupa ce a muncit 38 de ani. Acuma sa comparam pensia luata de acest om, cu pensia sociala de 350 de lei pe care o primeste cel care nu a lucrat in viata lui nici macar un an. Cum vi se pare, unde este echitatea?
Sant de acord ca trebuie sa fim umani, dar in felul acesta ii dezavantajam pe cei care au muncit o viata intreaga.
Daca tot s-au gandit guvernantii la o pensie umanitara pentru cei care n-au muncit in viata lor, trebuiau sa calculeze in asa fel incat sa nu-i nedreptateasca nici pe cei care au muncit toata viata.
Le sugerez guvernantilor o rezolvare care v-a multumi si pe cei care au muncit. E foarte simplu, daca s-a hotarat o pensie sociala de 350 de lei, aceasta suma sa stea la baza pensiei celor care au muncit. Adica in cazul aratat mai sus omul nostru care a muncit 38 de ani si se pensioneaza anticipat v-a lua o pensie de 350+440 de lei, cineva care in prezent are o pensie de 640 de lei dupa ani de munca sa primeasca 350+640 de lei. Asa inteleg eu echitatea.
Daca guvernul nu intelege acest lucru inseamna ca-i incurajeaza pe cei ce nu muncesc. De ce sa muncesti si sa contribui la bugetul de stat ca dupa 35-40 de ani sa primesti cu 50-100 de lei mai mult decat cel care nu a muncit?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu