Ştirea şi Damblaua
Ştirea este aceasta:
Cărţile electronice de identitate vor fi introduse începând din data 1 ianuarie 2011, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate în şedinţa de marţi, 25 noiembrie, a Executivului. Guvernul a amânat astfel cu 2 ani introducerea cărţii electronice de identitate, întrucât îndeplinirea acestui obiectiv este condiţionată de modernizarea Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Populaţiei (SNIEP).
Astfel, începând cu data de 1 iulie 2010, se va realiza platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic pentru emiterea cărţii electronice de identitate.
Conform noului act normativ, autorităţile centrale şi locale, precum şi serviciile descentralizate judeţene, au obligaţia de a se dota cu echipamentele şi programele informatice necesare pentru ca cetăţenii să poată folosi fără restricţii cartea electronică de identitate, astfel: până la 31 decembrie 2012, în municipiile reşedinţă de judeţ; până la 31 decembrie 2013, în celelalte municipii şi oraşe; până la 31 decembrie 2014, în comuneTehnologia actuală a SNIEP nu permite actualizarea în timp real a datelor personale, iar nivelul de aplicabilitate al actualului sistem nu mai poate fi extins, fapt care împiedică implementarea unor noi aplicaţii, specifice cărţii electronice de identitate.
După cum vedeţi, cipul electronic cel mult blamat e ca şi cel de pe un card bancar normal. Dincolo de îndoielile noastre raţionale cu privire la aceasta noua carte de identitate (mai ales la articolul acesta vag:
ART. 2, ORDONANTA nr. 69 din 29 august 2002
(1) Cartea electronica de identitate contine in mod obligatoriu datele aflate in prezent pe cartea de identitate sau pe buletinul de identitate, pe permisul de conducere si pe cartea de alegator.
(2) Cartea electronica de identitate contine, dupa caz, si date referitoare la asigurarea medicala, asigurarea sociala si semnatura digitala.
ce vrea sa insemne "după caz"?), iată la ce îi duce capul pe unii:
Damblaua este aceasta:
Noile buletine 666 intră în România
Desi vorbim de mai multa vreme despre posibila introducere a buletinelor electronice de identitate, lucrurile pareau a avea desfasurare lenta. Cel putin pentru romani. Dar, ca un traznet din senin, a venit vestea ca vor fi introduse noile documente, numite carti electronice de identitate, imediat. Aceasta imediatete are caracterul unei alergari pe suta de metri. Iata cum au evoluat (ametitor de repede) lucrurile!
La 27 august anul curent o delegatie de la doua firme germane din cadrul unui mare trust, Deutsche Telecom, a vizitat Guvernul Romaniei. Dupa numai doua zile, la 29 august, premierul Adrian Nastase a emis Ordonanta de urgenta nr. 69 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, document care a fost publicat in Monitorul oficial peste alte doua zile, la 31 august. Ce vor fi discutat nemtii cu guvernantii nostri nu stim, dar viteza naucitoare a aplicarii in Romania a cartelelor electronice de identitate este un simptom care ne pune pe ganduri, daca nu ne inspaimanta.
Pentru a informa cititorii, am apelat la biroul de evidenta populatiei de la Politia Judetului Bacau. Am citit Ordonanta cu numarul 69, a carei copie o detinem. Ea se aplica de la 1 ianuarie 2003 si prevede o prima etapa de preschimbare a vechilor documente de identitate a populatiei din municipiile de resedinta de judet pana la 31 iunie 2004. A doua etapa include celelalte municipii si orase pana la 31 decembrie 2005. Comunele intra in a treia etapa, prevazuta a se incheia la 31 decembrie 2006. Asadar, pana la aderarea la UE trebuie sa fim deja trecuti pe cartele electronice de identitate.
Ce contine cartea electronica de identitate, dupa lege? Un microcip performant in care vor fi obligatoriu introduse informatiile de pe buletinul de identitate actual, permisul de conducere si cartea de alegator. Dupa caz, vor fi inserate si date privind asigurarea medicala, asigurarea sociala si semnatura digitala (banuim ca e vorba de amprenta digitala a persoanei).
Fireste, ne-am interesat daca microcipul cu datele noastre personale va contine codul de bare. Da, ca si la pasapoartele noi, toate
informatiile vor fi introduse in codul de bare, pentru a putea fi citite electronic de catre calculator. I-am intrebat pe informaticienii de la evidenta populatiei daca stiu ca in acest cod de bare se afla trei guarzi (guard bars) reprezentand numarul fiarei, 666. Ei ne-au raspuns ca nu au nici o vina, asa a fost conceput codul de bare, cine l-o fi facut, si ei nu au decat sa execute procedura standardizata. Prin urmare, vrem nu vrem, vom intra sub semnul Antihristului cat de curand.
Cam la o luna si jumatate de la emiterea ordonantei cu pricina, pe 13 octombrie curent, cateva cotidiane centrale ("Ziua", "National") au publicat un documentar (in mare, acelasi), semnat cu pseudonime (se feresc ziaristii de ceva) in care e pusa transant problema ca numarul fiarei intra obligatoriu pe buletinele noastre. De aici am aflat ca doar trei tari europene au aceste tipuri de smart card, Finlanda, Italia si Olanda. Se fac intense eforturi pentru introducerea lor in SUA si Anglia. In Est, se pare, suntem primii (datorita Guvernului prea plecat) care ne asezam sub semnul lui Satan. Asa cum scrie la Apocalipsa si cum se discuta deschis in toata lumea, va urma implantarea microcipului sub pielea mainii sau a fruntii. Vremurile din urma!
Care este derularea procesului de pregatire in momentul de fata? Ordonanta trebuie sa intre in Parlament pentru a fi votata. Acum se afla la comisia de specialitate. Unele gazete au formulat, intre timp, indoieli, ba chiar au lasat sa se inteleaga ca Parlamentul va tergiversa votarea legii. Dupa opinia noastra, aceasta nu e decat o marunta diversiune pentru pacalirea opiniei publice. La 23 octombrie curent, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, declara: "Preschimbarea acestor documente este o necesitate absoluta" si el prevedea ca va fi incheiata pana la finalul anului 2005, deci mai repede decat scrie ordonanta. La comanda, se vor grabi si parlamentarii. Diavolul este nerabdator sa ne inroleze sub sceptrul iadului! Si o va face.
Portita de scapare
Totusi, nu avem nici o sansa de a evita preluarea cartii electronice? Deocamdata exista o portita de scapare pentru crestinii care, din motive de credinta, refuza sa semneze pe un astfel de document. Un Ordin, cu numarul 1190 din 31 iulie 2001, al Ministerului de Interne, contine un articol care precizeaza ca "persoanele care refuza cartea de identitate din motive religioase" primesc buletine de tip vechi. Ofiterul care ne-a citit acest text ne-a spus ca Ordinul MI este de circulatie interna si nu ajunge la public. Deocamdata este suficient sa depui o cerere la Politie cand preschimbi documentul si se aproba, pe motive de constiinta religioasa, eliberarea buletinului de tip vechi. Deocamdata! Nu stim ce va fi anul viitor. Nici ce continut va avea legea scoasa de Parlament. De intrebat nu ne intreaba nimeni. De aceea, crestinii care vor sa-si apere identitatea in Hristos trebuie sa se trezeasca, sa formeze asociatii si sa preintampine prin proteste introducerea obligatorie a cartii electronice de identitate. Fireste, ierarhia Bisericii Ortodoxe ar trebui sa fie in fruntea noastra, asa cum se intampla in Grecia. Ca model, va invitam sa cititi Circulara Sinodului Bisericii Ortodoxe a Greciei, preluata din cartea Apocalipsa 13, scrisa de Mircea Vlad.
(articol preluat din revista "Credinta Ortodoxa", scris undeva prin 2003, dar adus în discuţie acum, în legătură cu noua Ordonanţă a Guvernului).
Pentru cei cu Ştirea - chiar dacă ne convine sau nu, într-un fel sau altul, cartea de identitate electronică va fi introdusă. Poate ne va ajuta, poate nu, vom vedea în viitor.
Pentru cei cu Damblaua - Get a life! Adică, pe româneşte: Lasă-neeeee! Lasă-neeeeee! Nu mai trimiteţi mass-uri pe Messenger sau pe mail că nu ne interesează! Codul de bare nu conţine numărul fiarei 666 - e doar o impresie a unora prea fanatici. Iar ceea ce scrie în Biblie poate fi OK doar atâta timp cât nu dăunează grav sănătăţii mintale a cititorului. Adică, mai lasaţi dracului Apocalipsa şi vedeţi-vă de Iadul ăsta de viaţă, că până una alta, Iadul e un soi de destinaţie de vacanţă pentru unul ce trăieşte azi în România cu un salar de 500 de lei pe lună.
0 comentarii: