Pupaza sau Coafeza?

Dl. deputat Victor Socaciu si-a permis sa foloseasca un limbaj marlanesc si sa ne faca "coafeze" pe aceia dintre noi care iubim vocea lui Marlon Brando. Extrapoland, ne-a facut "pupeze" pe toti cei care preferam sa vizionam si sa auzim un film in original, cu vocile originale.

Domnul deputat Socaciu se crede extraordinar de destept. De fapt, el se crede eroul salvator al limbii romane, un erou pe care nu l-a chemat si dorit nimeni. Dar fiindca acest individ se plictiseste acasa, s-a gandit sa vina cu o propunere legislativa: Dublarea obligatorie a tuturor filmelor straine de la TV in limba romana. Motivul: protejarea limbii romane si pastrarea identitatii nationale. Cica prin intermediul filmelor intra prea multe neologisme in limba romana.

Aparent individul asta nu stie ca schimbarea unei limbi e un fapt istoric, se intampla continuu. De la barza, branza, viezure din limba daca la latina vulgara, plus cuvintele din slavona si cele preluate de la alte natii in perioada medievala, pana la idee, sensibilitate, eroare (neologisme din franceza) si mai noile shopping, broker, tranzactii etc din engleza. Limba nu e o entitate fixa - e in continua schimbare. De aceea nu corespunde nici limba vorbita pe strada cu limba oficiala - si nu va corespunde nicicand. Dacii au preluat de la romani, apoi am preluat de la francezi, foarte la moda intre-o vreme, acum preluam de la englezi, adica de la mai marii vremii. Daca peste cincizeci de ani China va fi superputerea mondiala brusc vom incepe sa preluam cuvinte si expresii de la ei. Se intampla, nu e o noutate.

Dl. Deputat Sociaciu a intrat in Parlament in 2008, in partidul oportunistilor: PSD. Si de atunci pana acum nu a facut nimic notabil. Mai bine ramanea la muzica lui si nu ne plictisea cu idiotenii.

Pana la urma cu ce drept vine bosorogul asta plin de basini sa zica despre cei carora le place vocea lui Marlon Brando ca sunt niste "coafeze". Deputat Socaciu, ma-ta ce-i? Pupaza sau Coafeza? Sau poate barza, branza, viezure!?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu