Lipsa de spirit .

  • miercuri, 8 septembrie 2010
  • Scris de ZumiElla

E criza, e tot mai greu, dar am mai trecut prin perioade grele, facand bancuri si razand de cei care ne conduceau.
Unde sant oamenii de spirit, cei care inventau toate acele bancuri, ca sa ne mai descretim fruntea razand de ai nostri conducatori ?
Pe vremuri erau oprimati, nu aveau libertatea cuvantului, dar aveau atata spirit.
Acuma au libertate, pot spune si scrie orice, doar ca nu isi folosesc aceasta libertate decat in propriul interes. Mai direct spus, se dau pe langa putere, iar cand nu le ies socotelile, trec in opozitie, si injura puterea.
Exemple sant cu duiumul, daca te uiti la tv ii vezi zilnic pe unele posturi injurandu-l pe presedinte, pe primul ministru, guvernul, etc.
Unde e spiritul, unde e inspiratia, sau le-au secat, imbuibati fiind si plini de ura cand nu le ies manevrele.
Poporul la randul lui, influentat de cei care apar la tv, e plin de ura, e incruntat tot timpul, a uitat sa mai zambeasca, a uitat ca daca faci haz de necaz treci mai usor peste greutati.
Vreau sa va povestesc despre o amintire, e reala, s-a intamplat prin ani '60 -'62 si pe atunci era greu, salariile erau mici, nu prea gaseai alimente, totul se dadea pe bonuri. Povestea este despre doi oameni simpli, in jur de 47-48 de ani fara multa carte. Lucrau amandoi la Strungu, erau prieteni, unu era paznic, celalalt muncitor la sectia turnatorie. Le placea tare mult sa se intreaca, sa-si testeze inteligenta, cand se intalneau la intrarea in schimb, aveau fiecare pregatita o ghicitoare sau o problema, pentru celalalt, pe care le rezolvau in timp ce lucrau, iar la iesirea din schimb isi dadeau raspunsurile.
Imi amintesc, ca tata, m-a pus sa rezolv si eu problema si imi mai amintesc ca mi-a spus ca el a rezolvat-o la servici.
Erau pe schimbul de noapte, problema era : - Pleaca trei persoane in excursie, se cazeaza la o casa, gazda le pregateste niste oua sa manance. Inainte de a fi gata mancarea cei trei se culca fiind obositi. Dupa un timp se trezeste unu si se pune sa manance. Imparte ouale la trei si mananca o portie. Se scoala al doilea mai tarziu, imparte si el ouale in trei si mananca o portie si se culca. Al treilea se scoala, imparte ouale in trei si mananca si el o parte si se culca. Dimineata cand se scoala toti trei, impart ouale in trei si-si mananca fiecare portia. Intrebare : - cate oua au fost, cate a mancat primul, cate al doilea, cate al treilea, si cate au mancat fiecare dimineata ? Ouale sant intregi, nu exista sferturi sau jumatati.
Aceasta problema a fost rezolvata intr-o noapte, fara pix sau hartie, doar asa socotind, si tinand minte toate socotelile in timp ce lucra si dimineata la iesirea din schimb a dat raspunsul.
Oare cati din cei pe care ii cunoasteti ar putea sa calculeze si sa tina minte raspunsurile, fara a le pune pe hartie ?
E simplu sa socotesti cu pixul in mana, sau cu calculatorul, dar incercati sa o faceti fara toate astea, si mai ales sa o iei babeste si sa tot incerci pana iti ies calculele.
Poate asa s-a trecut mai usor peste neajunsuri, fiindca oamenii nu stateau atata in fata tv-ului care pe vremea aceea aproape ca nici nu exista, nu erau atata de preocupati de politica si mai ales nu se lasau asa usor manipulati de niste indivizi pusi pe capatuiala.
E greu, tot mai greu, nu mai gandim, ii lasam pe altii sa gandeasca in locul nostru, ne lasam manevrati de tot soiul de oportunisti, nu stim, sau nu putem sa mai gandim cu creierul nostru.
Trezeste-te popor roman !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu