Lumea fără oameni

Am văzut zilele trecute un documentar pe care îl recomand cu căldură. A fost realizat de către cei de la National Geographic şi se numeşte

Necesită un exerciţiu de imaginaţie, dar rezultatul nu vă va lăsa indiferenţi (sau nu ar trebui să vă lase). La fel ca şi multe alte filme din ultima vreme, transmite un mesaj ecologist, unul care îndeamnă la cumpătare şi la stăvilirea consumerismului, a industrialismului exagerat şi, în linii mari, îndeamnă la renunţarea la ideea că Pământul a fost creat pentru oameni şi pentru propria lor plăcere şi că omul este fiinţa stăpână peste această creaţie.

Pe durata documentarului ne este prezentată o "istorie" a ceea ce urmează după oameni, adică a felului în care va arăta lumea după dispariţia acestora. Exerciţiul de imaginaţie despre care vorbeam mai sus se referă la a ne imagina că brusc, de la o oră la alta, toţi oamenii vor dispărea ca şi când ar fi răpiţi de extratereştri, lăsând în urma lor tot ceea ce au construit sau distrus. Se pare că acest exerciţiu este destul de greu pentru unii, deoarece mare parte din criticile aduse acestui documentar se referă la faptul că e practic imposibil ca toţi oamenii să dispară brusc de pe planetă.

Cei de la NG realizează o incursiune în viitor, prin prezentarea unor momente de după "dispariţia" oamenilor. Ce se întâmplă la cinci minute după dispariţia oamenilor, ce se întâmplă după o oră, dar după o zi, dar după o lună, un an, un deceniu, un secol, un mileniu??? Aveţi mai jos imagini din acest documentar:




Un alt documentar care abordează aceeaşi problemă este şi cel realizat de History Channel:



Mie, personal, acesta mi-a plăcut mai mult decât Aftermath: Population Zero. Fără îndoială, amândouă merită văzute, dar văzute cu gândul, nu numai cu ochii.

Putem privi ceea ce se întâmplă după dispariţia oamenilor în două feluri: ca distrugere sau ca reconstrucţie. Unii poate ar deplânge faptul că tot ceea ce a construit omul va fi distrus - în sensul acesta, asistăm la moartea unei civilizaţii şi, prin extrapolare, a unei lumi întregi. Ce sens ar mai avea Pământul fără oameni? În alt sens, dispariţia oamenilor ar însemna o nouă şansă la viaţă pentru celelalte vieţuitoare ale Terrei, o curăţire a planetei, o reînviere a naturii.

Oricum am privi lucrurile, ceva e clar: Planeta e în suferinţă, o boală care o macină şi care o ameninţă. Salvarea vieţii acesteia ar trebui să fie o prioritate, şi nu mă refer neapărat la salvarea vieţii oamenilor, ci a posibilităţii de a exista viaţă pe Terra. Dacă omul face parte din Natură, şi dacă privim Natura ca un Organism, în acest moment oamenii reprezintă ceva de genul unui cancer care ameninţă Natura însăşi. Şi poate Natura are nişte arme (încă necunoscute nouă) de a lupta împotriva acestei boli. Deci, oamenii ar trebui să fie foarte preocupaţi de această posibilitate.

Problema oamenilor este că nu există o soluţie de tip "wall-e" şi nici una de tip "biblico-paradisiac" pentru a "însănătoşi" planeta. Soluţia "wall-e" ar fi aceea de a trimite toţi oamenii în spaţiu pe o perioadă de timp, timp în care Pământul ar fi "curăţat" cu ajutorul roboţilor ecologici. Soluţia e improbabilă şi, mai mull ca sigur, irealizabilă. Soluţia "biblico-paradisiacă" ar fi să aşteptăm venirea unui "Mântuitor" care, printr-un simplu exerciţiu de voinţă, să cureţe planeta, să elimine poluarea şi să facă pace între animale şi oameni. Dincolo de credinţele religioase ale fiecăruia, o astfel de posibilitate nu e doar improbabilă, ci şi absurdă.

Oamenii trebuie să fie activi dacă vor să salveze Pământul (ceea ce e implicit înseamnă o auto-salvare), să îşi revizuiască valorile şi nevoile, să lupte pentru însănătoşirea planetei, şi nu să aştepte să cureţe alţii mizeria pe care au creat-o cu propriile mâini.

Sincer, după vizualizarea acestor două documentare, cred că oamenii ar trebui să dispară de pe Terra. Natura nu merită acest tratament din partea noastră. Si, până una alta, e şi în interesul nostru să o protejăm, căci astfel ne protejăm strănepoţii. Să fim conştienţi că numai noi putem schimba ceva şi că miracolul vindecării naturii începe cu fiecare dintre noi. Lucrurile mari se construiesc pas cu pas, din lucruri mici.

Aşa că fii mai atent data viitoare când vrei să arunci o sticlă goală în pădure!

3 comentarii:

  1. Ai auzit cumva de 'Project blue beam?'sau 'Proiectul raza albastra?'
    Ai auzit ca se vor doar 500,000,000
    (cinci sute de milioane de oameni) sa existe pe întreg pamântul?
    Crezi ca te numeri printre ei?
    Ma îndoiesc de asta...

  1. Dar tu, anonimule, te numeri printre ei?

  1. E-atât de usor sa vobesti despre disparitia 'altora' de pe pamânt...
    dar nu e la fel de usor sa te incluzi si pe tine în numarul celor multi care dispar! Eu m-am inclus, si de aceea simt si ma identific cu oamenii, gândindu-ma în acelasi timp atât la viitorul planetei, cât si la viitorul umanitatii! Problema cea mai mare a planetei este egoismul!!
    Unii oameni vor planeta doar pentru ei, si-au facut totul pentru a ne convinge ca ei sunt cei care apara planeta,(reusind sa-i convinga pe multi)
    când în realitate lucrurile sunt exact opuse celor afirmate de ei.
    Eu da, ma numar printre cei multi...

Trimiteți un comentariu