Democratia

  • vineri, 15 octombrie 2010
  • Scris de ZumiElla

Democratia romaneasca a ajuns la capat de drum ?
Toti salariatii din sistemul bugetar protesteaza din cauza salariilor mici cu care nu se pot descurca. Cei care protesteaza acuma atat de vehement, adica angajatii din sistemul bugetat, au la baza o facultate sau cel putin bac-ul. Chiar daca unele diplome sant luate fara a urma nici o forma de invatamant, doar pe euro.
De ce s-a ajuns aici ?
Raspunsul este simplu de dat.
Sa ne intoarcem in urma cu 20 si ceva de ani. Si atunci era o ierarhizare a salariilor, adica un om direct productiv avea un salariu de baza mai mic decat al functionarilor. Dar cel din productie lucrand in acord si prestand ore suplimentare, putea incasa un salariu mai mare decat un maistru de exemplu, sau chiar si decat un inginer stagiar.
Dupa anii '90 multi functionari au spus gata, de acum nu veti mai avea asa salarii mari, ca doar noi avem pregatire si nu e normal ca unul cu 8 clase sa primeasca un salar mai mare.
Si asa s-a ajuns la acest salar de 600 de lei in sistemul privat, care este mentinut cu ajutorul celor din sistemul bugetar, cei cu pregatire superioara.
Cum este mentinut un salar atat de mic ?
Simplu, cei cu diplome au un salar cu 100 de lei mai mare decat un muncitor, asta doar pe hartie. In realitate cu tot felul de sporuri si stimulente cei din sistemul bugetar incasau un salariu triplat. Omul simplu a trebuit sa se descurce cu acel salar de mizerie pe care il primeste.
Acuma odata cu adancirea crizei au ajuns si cei cu pregatire superioara sa primeasca doar salariul pe care l-au acceptat la angajare, gata cu sporurile si cu stimulentele, nu mai sant bani la buget.
Vina o poarta cei din sistemul bugetar care au acceptat ca salarul de incadrare sa fie mic.
In toti acesti ani au facut parada de salariile mici pe care le au, dar in realitate se descurcau destul de bine cu atatea sporuri si stimulente.
Cauza protestelor si a grevelor : nu se pot descurca cu un salar atat de mic.
Cei din mediu privat avand salariul la fel de mic ca si cei din sistemul bugetar, ei ce fac ?
Se vor alatura protestelor, grevelor ?
Daca da, atunci poate vom scapa de aceasta democratie tipic romaneasca.
Daca vom scapa de aceasta sleahta de politicieni care in cei 20 de ani ne-au adus la sapa de lemn vom avea si in Romania democratia pe care am dorit-o atunci in '89

2 comentarii:

  1. Ma simt inselat de democratia din Romania. Nu asa ar trebui sa arate o democratie ... Nu sunt pro sau contra democratiei. Problema este ca acuma nu stii daca vei apuca sa ai o pensie sau daca vei avea o batranete linestita.

  1. Din pacate am ajuns atat de blazati incat nici nu mai speram la pensie. Multi tineri gandesc ceva de genul "dupa noi, potopul!", adica "dupa tinerete, nimic", pentru ca nu au nici o speranta ca la pensie se vor odihni, sau vor calatori cum fac altii din alte tari. Sa visezi la o batranete linistita in Romania e ca si cand ai visa sa castigi la Loto - sansele sunt minime.

Trimiteți un comentariu