De urmarit - Serialul Adevarul "Prin cenusa industriei"

Jurnalul Adevarul a lansat un foarte interesant serial, limitat, din pacate, la doar cinci episoade. Un serial despre felul in care a fost distrusa industria Romaniei dupa 'Lovilutia' din 1989. Deosebit de interesant serialul si, mai ales, plin de invataminte. Singurul defect al acesti serial stiti care este? Faptul ca e prea scurt. Aflam istoria a doar patru dintre privatizarile frauduloase si falimentele rasunatoare ale fabricilor din Romania de dupa 1989. Ar fi interesanta o poveste a zecilor si sutelor de intreprinderi care au avut aceeasi soarta.

Primul episod prezinta povestea celei mai mari fabrici de covoare din sud-estul Europei, Textila Cisnădie, falimentată după un secol şi jumătate de tradiţie.
Il puteti citi integral aici. 

Al doilea episod trateaza istoria intreprinderii "Partizanul". După o istorie de 130 de ani, fabrica de încălţăminte „Partizanul" Bacău a ajuns în anii tranziţiei pe mâna afaceristului Ovidiu Budeanu, fost marinar îmbogăţit din bişniţă. În 2006, acesta a dărâmat-o şi a construit un mare centru comercial
Il puteti citi integral aici

In al treilea episod aflam desprefabrica Aro. Istoria singurului autoturism 100% românesc este ca o poveste de dragoste. Începe frumos, se complică odată cu timpul, pentru ca în final să rămână doar amintirile. „Adevărul" recompune filmul eşecului.
Il puteti citi integral aici

Al patrulea episod aduce in fata povestea fabricii de tigarete de la Sfantul Gheorghe, unde se producea celebrul "Carpati", dar si alte marci romanesti. Fabrica de ţigarete de la Sfântu Gheorghe, una dintre cele şase pe care le-a avut România, s-a închis în 2011 la capătul unei privatizări orchestrate de fostul ofiţer de Securitate Ioan Niculae, cel mai bogat român conform clasamentului realizat de Forbes zilele trecute.
Il puteti citi integral aici

Finalul serialului, ca o cireasa pusa pe tort (sau, eventual, ca o cruce pusa la capul mortului), un interviu cu Petre Roman, primul ministru al Romaniei de dupa 1989. Un om care nu a mancat usturoi si nici gura nu-i miroase.
Il puteti citi integral aici

Concluzia serialului: "Înainte de 1989, România făcea producţie în aproape toate domeniile, iar cea mai mare parte se îndrepta către export. Toate relaţiile comerciale ale statului român cu partenerii externi se derulau prin întreprinderile de comerţ exterior controlate de Securitate. După Revoluţie, întreprinderile de comerţ exterior s-au desfiinţat şi toţi cei care lucrau în ele şi-au înfiinţat firme şi au devenit oameni de afaceri. Ei aveau relaţiile, aşa că au continuat să intermedieze contracte între fabrici şi clienţii de peste hotare solicitând comisioane grase, care intrau acum în conturile lor. Apoi s-au implicat şi în privatizările fabricilor, provocând, de cele mai multe ori, falimentul.[...]Poate cea mai dureroasă concluzie a acestui serial este că deşi în multe cazuri vinovaţii se ştiu, nu li s-a întâmplat nimic. Ba din contră, le merge foarte bine. Sunt în topuri, îşi continuă afacerile, ne zâmbesc relaxaţi şi pozează în victime. Vor trăi şi vor fi liberi!"

BONUS. Urmariti filmul "Kapitalism, reteta noastra secreta". 


Ce au in comun toate aceste falimente resunatoare? Securitatea si noua nomenclatura de dupa 89. Imbogatitii de peste noapte; oamenii de afaceri fost securisti; fostii directori care au luat partea leului cat s-a putut; cei din conducerile intreprinderilor care au furat cu sapte maini. Si noi. Mai ales noi, care am fost martorii acestor evenimente si nu am invatat nimic din ele. Ba mai am pus si noi mana la furat propria caciula.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu