Bac-ul 2011

  • marți, 5 iulie 2011
  • Scris de ZumiElla

Bac-ul din 2011 un dezastru national ?
Nu ! Dar era ceva inevitabil.
Spre exact acest deznodamant s-a indreptat invatamantul romanesc.

Foarte multi se fac ca nu inteleg ce s-a intamplat, de ce atat de multi absolventi au ratat acest examen.
Chiar mi-a placut cand deputatul de PSD Valeriu Zgonea isi argumenta opinia in legatura cu esecul bac-ului. Dupa parerea dumnealui toata vina o poarta ministerul invatamantului.
Dar hai sa vedem argumentele domniei sale, a dat o pozitie ipotetica ; ca parinte se duce la sedinte, tine legatura cu liceul, plateste meditatii pentru copilul sau si nu poate sa creada ca copilul lui, dupa ce a cheltuit o gramada de bani pe meditatii pica bac-ul. De ce timp de 4 ani, profesorii nu i-au spus ca copilul lui este prost ?
Domle Zgonea chiar faci pe prostul. Profesorii ti-au cerut sa platesti meditatii, ai fost de acord. De ce ? Pentru ca ai stiut ca copilul tau, chiar daca nu a invatat nimic va lua bac-ul gratie banilor. Meditatiile le-ai platit, nu ca sa invete copilul mai mult ci ca sa fii sigur ca va lua bac-ul. Adica meditatia e echivalentul mitei date profesorilor pentru a garanta succesul examenului.
Pana in anul acesta in care ministerul a cam tulburat apele, adica examenele, meditatiile platite de cei care au bani era o garantie pentru bac.
Chiar daca timp de 4 ani odraslele nu invatau nimic, nu aveau timp ca doar frecventau baruri, cafenele, cluburi, gratie banilor treceau bac-ul si urmau alti 4-5 ani de huzur ca studenti cand la fel pe banii parintilor isi luau licenta.
Si chestia cu meditatiile se intampla de multi ani. Profesorii au inventat ceva profitabil, meditatiile. S-a ajuns sa fie meditati copii de la clasele 2 sau 3.
De cand cu meditatiile, profesorii nu mai predau in timpul orelor de curs, isi programeaza elevii la meditatii.
Nu toti profesorii procedeaza asa, sant multi dascali onesti, care pun suflet in ceea ce fac.
Da, acest bac a fost un dezastru.
Dar a fost un dezastru pentru acei profesori care au recomandat parintilor sa plateasca meditatii pentru copii lor, care au bagat o gramada de bani in buzunar si nu au mai reusit sa-i ajute la examene, gratie supravegherii atat de drastice. E interesant de aflat daca sant nevoiti sa returneze banii incasati pentru niste meditatii fara nici un rezultat.
E la fel de interesant ca unii profesori si elevi invoca stresul si amenintarile drept cauza a esecului.
Stresul ca sant supravegheati si amenintarea ca daca triseaza sant eliminati.
Invatamantul din Romania.
In cei 21 de ani de democratie au aparut o gramada de licee si de universitati care au scos pe banda rulanta absolventi cu studii superioare care ingroasa randul somerilor, doar ca acestia sant someri de lux. Foarte multi dintre acesti absolventi de studii superioare nu au nici minima cultura in schimb au diploma.
In sfarsit cineva a pus piciorul in prag, la facultate merge doar cel care e in stare sa invete.
Dar mai trebuie sa se faca inca un pas. Si in liceu sa intre doar cei care vor sa invete.
Mai bine licee mai putine dar cei care ajung liceeni sa fie atrasi de cunoastere, sa doreasca sa invete.
Invatatura sa fie o placere si nu o obligatie pentru ei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu