Disparitia Cartilor de Munca
Mult anuntata disparitie a cartilor de munca pare sa aiba, in sfarsit, un termen clar definit: 01 Ianuarie 2011. Incepand cu aceasta data si pana in 30 Iunie 2011, Inspectoratele Teritoriale de Munca si societatile comerciale care au drept de pastrare si completare a cartilor de munca vor avea obligatia de a le inmana titularilor. Locul cartilor de munca va fi luat de adeverintele de vechime si de inscrisurile efectuate in ReviSal - Registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic. Care ReviSal, intre noi fie vorba, e un mare bullshit (scuzati expresia), din 2007 - de la aparitia lui si pana acum - avand nenumarate probleme.
Dar problema mai mare e ca va fi imposibil sa predam cartile de munca in intervalul impus de lege. Din experienta anterioara a predarii cartilor de munca la Casele de Pensii pentru scanare, cand termenele initiale au fost prelungite de doua ori, pot spune ca la fel se va intampla si acum. Mai ales ca acum vorbim de predarea lor catre titulari, nu catre o institutie. Care titulari pot fi morti, plecati peste hotare sau care nu vor binevoi sa se prezinte la societate pentru ridicarea cartilor de munca. Pentru ca nu vorbim doar despre salariatii activi ai unei societati ci si despre fostii salariati care nu si-au preluat la timp cartile de munca. Fosti salariati pe care va fi foarte greu - daca nu imposibil - sa ii contactezi. Si chiar daca reusesti sa ii contactezi, ei au obligatia de a se prezenta personal la societate (sau a mandata o alta persoana prin imputernicire notariala) pentru a-si lua cartile de munca, ceea ce - in unele cazuri - poate implica niste costuri destul de mari.
Ramane de vazut ce va mai inventa guvernul in materie de legislatie a muncii. O prelungire a termenului de predare catre titulari? O noua amanare a intregii masuri de renuntare la cartile de munca? Asta dupa ce termenele de renuntare au fost amanate de mai multe ori, primul fiind la 1 ianuarie 2004, apoi la 1 ianuarie 2007, apoi la 1 ianuarie 2009 si, in final, la 1 ianuarie 2011. Oricum ar fi, pentru cei care lucreaza in resurse umane, aceste modificari legislative haotice nu dau decat dureri de cap si incarca volumul de munca inutil.
0 comentarii: