Cartea de Vineri

Cartea de astazi se numeste "Paddy Clarke ha ha ha" si e scrisa de autorul irlandez Roddy Doyle.



Pe cat e de ciudat titlul, pe atat de mult va va placea cartea de fata. Cand am cumparat-o credeam ca e vorba doar de niste aventuri ale copilariei, un fel de "Amintiri din copilarie" irlandez si, intradevar, cartea prezinta multe nastrusnicii in care ne regasim fiecare ca si copii.

Dar, dincolo de nazbatiile copilaresti, cartea prezinta o realitate cruda a adultilor, a felului in care copii sunt afectati de catre ceea ce se intampla in jurul lor.

Paddy Clarke ha, ha, ha este povestea unui baiat care traieste intr-un cartier muncitoresc, la inceputul anilor ’60 . Impreuna cu tovarasii lui, Paddy cutreiera strazile, jucindu-se de-a cowboyii si indienii, facind funeralii vikinge sobolanilor morti, scriindu-si numele in cimentul proaspat sau dind foc la te miri ce. Iar autorul surprinde senzatiile si limbajul copiilor cu o naturalete remarcabila, fara artificii sau sentimentalisme. Tot ce-si doresc acestia este sa se intimple ceva, orice, inainte de a realiza ca lumea se va schimba pentru totdeauna, si nu in bine. Cind isi da seama ca parintii lui sint pe cale sa se desparta, Paddy sta treaz cite o jumatate de noapte, soptind intruna formula magica „Terminati, terminati!”. Strategia nu functioneaza, insa credinta lui naiva reuseste in mod miraculos sa destabilizeze prejudecatile cititorului, introducindu-l in universul fermecat si fermecator al unui copil care incearca sa inteleaga lumea adultilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu